Przejęcie przedsiębiorstwa Teknor Apex’ Food Service Matting w roku 2007 wzbogaciło firmę Superior Manufacturing Group o 40 lat dodatkowych doświadczeń, cały szereg nowych produktów, patenty i marki, wyposażenie oraz kompetencje.
Zalety wykladzin Notrax® dla przemysłu spożywczego
Antypoślizgowość
W przemyśle spożywczym poślizgnięcia i upadki odpowiedzialne są za 20% - 30% wypadków, które powodują długoterminowe przerwy w pracy. Problem polega na tym, że podłoga musi byc gładka, aby umożliwiać czyszczenie i dezynfekcję. Jednak "obecność wody, olejów roślinnych lub zwierzęcych, krwi, mąki oraz różnych odpadów biologicznych powoduje, że podłogi stają się szczególnie niebezpieczne i upadki są bardziej poważne, ponieważ pracownicy często trzymają różny sprzęt w rękach", podkreśla Henri Saulnier, prezes IET (Work Equipment Engineering) francuskiego INRS.
Wyłączne czyszczenie podłóg nie wystarcza, aby zapobiec ich śliskosci. Wildbrett & Sauer (1992) zaobserwowali, że nawet podłogi z antypoślizgowym pokryciem w kontakcie na przykład z mlekiem stają się również po czyszczeniu śliskie wskutek akumulacji mikroskopijnych plam (proteiny, tłuszcz). Trzeba byłoby systematycznie wymieniac pokrycie antypoślizgowe, aby zapewnić jego efektywność. Maty antypoślizgowe Notrax® są wykonane ze specyficznych mieszanek gum i tak zaprojektowane, by zapewnić dobrą przyczepność do podłogi oraz natychmiastowy odpływ cieczy, co jest najbardziej efektywnym, ekonomicznym i trwałym rozwiązaniem dla zredukowania ryzyka poślizgnięć.
Izolacja
Podłogi w zakładach pracy, szczególnie w przemyśle spożywczym, są często zimne i mokre. Maty izolują stojących pracowników od zimnego podłoża. Pozwala to na zachowanie znacznie cieplejszych stóp i przyczynia się do ogólnej poprawy samopoczucia.
Bezpieczeństwo
Dużą ilośc uszkodzeń powodują upadające przedmioty jak np. porcelana i szkło w gastronomii lub narzędzia jak np. często używane noże w przemyśle spożywczym. Maty Notrax® są wykonane ze specyficznej mieszanki gum, która neutralizuje uderzenie takich upadających przedmiotów i tym samym redukuje ryzyko stłuczek oraz hałas, a jednocześnie chroni podłogę.
Redukcja zmęczenia
Efekt redukcji zmęczenia przy zastosowaniu wykładzin został najlepiej opisany w publikacji "Occupational Health & Safety", której autorem jest James M. Kendrick: “Wykładziny redukujące zmęczenie są zaprojektowane w taki sposób, aby umożliwiały wykonywanie naturalnych, choć zwykle niezauważalnych ruchów ciała, które powodują subtelne ruchy mięśni łydek i ud. Przyczynia się to do poprawy przepływu krwi przez naczynia w nogach i zapobiega zastojom krwi w żyłach, które powodują odczucie zmęczenia u pracowników."
Badania przeprowadzone w Centrum Ergonomii na Uniwersytecie Michigan, oraz na Wydziale Inżynierii Przemysłowej Uniwersytetu Stanu Kansas doprowadziły do zaobserwowania różnic między staniem na podłodze twardej i na podłodze miękkiej. We wnioskach z tych badań stwierdzono znaczący wpływ wykładzin na zmęczenie i komfort, odczuwane w różnych częściach ciała pracownika. Długotrwała praca w pozycji stojącej na twardej posadzce może powodować szereg problemów. Po pierwsze, stanie powoduje zaciskanie mięśni, co redukuje przepływ krwi. Prowadzi to do bólów mięśni i stawów i powoduje zastoje krwi w żyłach. Długotrwałe stanie powoduje dodatkowo wykrzywienie lub nadmierne spłaszczenie stopy. Może to być po prostu męczące i nieco bolesne, ale może też doprowadzić do wystąpienia plantar fasciitis lub innych poważnych schorzeń stóp. Bóle w dolnej części pleców najczęściej występują u pracowników stojących w pracy 4 lub więcej godzin dziennie.
Jak opisał J.M. Kendrick, wynikiem efektu amortyzacyjnego maty redukującej zmęczenie sa mikroruchy stóp, zmniejszające zastoje krwi w żyłach nóg. W konsekwencji zmniejsza to ryzyko poślizgnięcia i upadku. Wykładzina może też dostarczyć bezpieczeństwa w przypadku zimnych i wilgotnych posadzek. Uważa się, iż zmniejszenie zmęczenia w pracy wywiera wielostronny, korzystny wpływ na pracowników, redukując prawdopodobieństwo wystąpienia wypadków i poprawiając ogólną wydajność pracy. Zmniejsza się absencja chorobowa powodowana wypadkami, liczba zwolnień lekarskich oraz poprawie ulegają warunki bhp.
Zbyt miękka wykładzina może z drugiej strony mieć efekty negatywne. Może być przyczyną nadmiernego zmęczenia, ponieważ zbytnio obciąża mięśnie szkieletowe. Wysiłek z tym związany można przykładowo porównać do biegania po piasku. Maty Notrax® są wykonane ze specyficznych mieszanek gum i tak zaprojektowane, aby redukować zmęczenie. Przyczynia się to do wzrostu produktywności i zadowolenia pracowników.
Jaki jest cel stosowania zróżnicowanych wykładzin?
Pomimo, iż wyniki badań wykazują jednoznacznie korzystne działanie wykładzin, ich skuteczność jest ostatecznie poddawana testowi przez pracownika na stanowisku pracy. Fizyczna wielkość ciała pracownika oraz jego osobiste preferencje odnośnie wygody mogą mieć wpływ na decyzję o wyborze właściwiej wykładziny. Osoba ważąca 90 kg będzie potrzebowała inną wykładzinę niż osoba ważąca zaledwie 60 kg. Poza miękkością/twardością wykładziny należy także uwzględnić swobodę ruchów pracownika. O ile funkcja antypoślizgowa wykładziny nie podlega dyskusji (1 z 6-ciu wypadków przy pracy związany jest z poślizgnięciem, co przekłada się na 35% dni absencji chorobowej), to również należy uwzględnić łatwość dokonywania zwrotów podczas poruszania się po wykładzinie.
Dlaczego Notrax®?
Notrax® oferuje doskonałe rozwiązania dla pracy w pozycji stojącej, ponieważ, w odróżnieniu od innych producentów wykładzin, uwzględnia różnice w preferencjach pracowników, jak również posiada wiedzę odnośnie różnorodnych warunków pracy w środowisku przemysłowym. Państwa wybór powinien uwzględnić optymalną kombinację komfortu (redukcja zmęczenia), wzoru powierzchni i zdolności odprowadzania cieczy (antypoślizgowość) oraz jakości (odporność na oleje /smary).
Wskaźniki jakości ergonomicznych mat podłogowych:
-
Odporność na olej/tłuszcz
Tłuszcz i olej niszczą maty i skracają ich żywotność. Niektóre maty posiadają szczególne właściwości ochronne w kontakcie z tłuszczem i olejem, głównymi czynnikami powodującymi niszczenie gumy. Im wyższy wskaźnik jakości tym większa jest odporność maty na oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce. -
Drenaż
Wyciek płynów oraz zbieranie się wody są typowymi zjawiskami w przemyśle spożywczym i w zakładach przetwórstwa żywności. W bardziej suchych środowiskach pracy stosowna jest mata oferująca umiarkowany drenaż, ale tam gdzie podłogi są permanentnie mokre, szybki odpływ cieczy ma zasadnicze znaczenie dla zachowania bezpieczeństwa i komfortu pracy. Struktura maty, rozmieszczenie otworów oraz wykończenie spodu wpływają w dużym stopniu na jej zdolność odprowadzania cieczy. Im wyższy wskaźnik jakości, tym lepszy drenaż. -
Redukcja zmęczenia
Wskaźnik ten pokazuje stopień komfortu zapewnionego przez matę. Na wstępie testu mierzy się pierwotną grubość maty. Następnie poddaje się matę kompresji i mierzy ponownie jej grubość. Różnicę między tymi dwiema wartościami w porównaniu do innych mat określamy dyfleksją. Im wyższy wskaźnik jakości, tym lepsze są właściwości antyzmęczeniowe. -
Antypoślizgowość
Wskaźnik ten pokazuje odporności maty na poślizg. Test ten mierzy siłę potrzebną, aby spowodować poślizg przedmiotu na powierzchni danego materiału. Osiągnięty współczynnik jest wartością wynikającą ze stosunku siły potrzebnej do wykonania poślizgu przedmiotu i jego ciężaru. Im wyższy wskaźnik jakości, tym lepsze są właściwości antypoślizgowe. -
Odporność na zużycie
Wskaźnik ten określa czas, jaki wykładzina potrzebuje na utratę swojej funkcjonalności. Jest to przyspieszony test zużycia, mający wykazać czas całkowitej utraty wagi materiału poddanego 5000 obrotom koła ściernego. Im wyższy jest wskaźnik jakości, tym większa jest odporność maty na zużycie.
Często zadawane pytania - FAQ
-
Czy używanie wykładzin jest dozwolone na terenie przetwórstwa żywności?
Używanie wykładzin z optymalnymi właściwościami w zakresie higieny i bezpieczeństwa jest zgodne z wymogami bhp stanowiska pracy. Producenci w przemyśle spożywczym powinni stworzyć programy i procedury bazujące na zasadach HACCP. HACCP "Hazard Analysis and Critical Control Point" (Analiza Ryzyka i Kontrola Punktu Krytycznego) jest instrumentem, który pomaga zatrudnionym w przemyśle spożywczym zachować większy standard bezpieczeństwa żywności. EC Nr 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO i RADY EUROPEJSKIEJ z dnia 29.04.2004 na temat higieny pracowników w sektorze spożywczym, ROZDZIAL II mówi, że "tam, gdzie żywność jest przygotowywana, przetwarzana lub produkowana, projektowanie i organizacja pracy musza uwzględniać dobre warunki higieny żywności łącznie z ochroną przed skażeniem, zarówno podczas produkcji jak też między poszczególnymi jej etapami. W szczególności podłogi wymagają wyśmienitego stanu oraz muszą być łatwe do czyszczenia - i tam, gdzie to jest potrzebne - do dezynfekowania. Wymaga to stosowania materiałów odpornych, nieabsorbujących, zmywalnych oraz nietoksycznych, chyba, że producentowi żywności uda się przekonać urzędy, iż używane przez niego materiały są właściwe. W takich wypadkach podłogi powinny pozwolić na odpowiedni drenaż. -
Jak czyścić maty i czy są one higieniczne?
Maty Notrax® mogą być łatwo czyszczone strumieniem wodnym. Większość mat jest odporna na gorącą wodę (>176°C) oraz środki czyszczące. W przeciwieństwie do zwykłych podłóg zanieczyszczenia nie przytwierdzają się do mat gumowych. Dodatkowo niektóre maty Notrax® są produkowane z tak zwanym dodatkiem MicroStop®. Jest to środek antybakteryjny i antygrzybowy, odporny na bakterie grampozytywne. Oferujemy również produkt, który jest odporny na bardziej wytrzymałe bakterie gramnegatywne, jak na przykład E.coli. -
Jakie są korzyści inwestowania w maty?
Stosowanie mat Notrax® zmniejsza znacznie ilość wypadków przy pracy. Jednak nie tylko podłoga sucha i czysta, w odróżnieniu od mokrej i śliskiej, ale również redukcja zmęczenia wynika z bezpieczniejszych warunków pracy. Zmniejsza się ilość zwolnień lekarskich oraz potrzeba leczenia. Jeśli doda się wzrost efektywności pracy oraz morale pracowników, oszczędność pieniędzy jest ewidentna. Według doradcy ergonomii i autora Mr. Dan MacLeod, można wyjść z założenia, że jedna minuta dziennie przy stanowisku pracy jest warta około 100€ rocznie. A więc pięć minut straconego czasu dziennie, wskutek zmęczenia, kosztuje rocznie 500€. Jeśli pomnożyć tę wartość przez ilość pracowników całej firmy, nie trzeba kalkulatora, by uznać ekonomiczny argument popierający inwestycje w maty.
Na podstawie materiałów firmy Superior Manufacturing Group - Europe B.V.